Historia

Hääkuoron perusti vuonna 1963 kanttori Aaro Kentala. Kentala loi aikoinaan kuoron perusohjelmiston sekä linjan sovittaen ja sanoittaen runsaasti sekä omaa että muiden kaustislaisten säveltäjien materiaalia. Hän oli kuoronsa edessä sen palava innostaja ja sekä laulajiin että kuulijoihin iloa heijastava esiintyjä. Kuoroa ovat Kentalan jälkeen johtaneet Sibelius-Akatemian lehtori, professori Heikki Laitinen, kanttori Maarit Nikula sekä musiikinlehtori Jarmo Kotaja. Nykyään kuoroa johtaa kaustislaissyntyinen Arto Anttila, joka on valmistunut Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolta musiikin maisteriksi.

Hääkuoro on alusta saakka ollut perussoinniltaan sekakuoro. Nykyisin kuoroa pääasiassa säestävän kansanmusiikkiyhtye Tallarin lisäksi kuoro on vuosikymmenien ajan tehnyt tiivistä yhteistyötä myös Purppuripelimannien sekä lukuisten muiden pelimannien kanssa.

Ohjelmiston perusrunko on koko kuoron olemassaolon ajan koostunut kaustislaisten kansansäveltäjien – mm. Kreeta Haapasalo, Wiljami Niittykoski, Konsta Jylhä ja Aaro Kentala – tuotannosta. Ohjelmistoa on viime vuosina laajennettu mm. Kaustisen laulukirjasta poimituin sävelmin ja sanoituksin.

Suurin osa kuoron esittämistä kappaleista on Jarmo Kotajan Hääkuorolle omistamia sovituksia, joilla on uudistettu kuoron sointia perinteitä kunnioittaen. Kotajan ohella kuoron ohjelmiston uudistamiseen on osallistunut Paula Puusaari useilla lämminhenkisillä vanhoihin pelimannisävelmiin tekemillään sanoituksilla ja Asko Hanhikoski omilla sävellyksillään.

Hääkuoro on konsertoinut Suomen lisäksi muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Kuoro on ollut Kaustisen kansanmusiikkijuhlien (Kaustinen Folk Music Festival) luottoesiintyjä niiden alusta alkaen, viime vuosien aikana yhä useammin myös kokonaan omilla kirkko- ja muilla konserttikokonaisuuksillaan. Kuoro on niin ikään joskus tukijalaksikin mainittu vakiokokoonpano useissa suurissa kansanmusiikkijuhlia varten tuotetuissa kaustislaisissa produktioissa. Kuoro on julkaissut useita äänitteitä. Viimeisimpänä levytyksenä on ilmestynyt Kaustisen pelimanniyhdistyksen julkaisema joululevy Pelimannin joulu yhteistyössä Kaustisen Purppuripelimannien ja Tallarin kanssa.

Keikalle

Kaustisen Hääkuoron voit tilata keikalle erilaisissa kokoonpanoissa, kuorona tai pienempinä lauluryhminä. Keikkaa tehdään sekä maallisella että hengellisellä a cappella-ohjelmistolla ja erilaisilla ohjelmistoilla kansanmusiikkiyhtye Tallarin säestämänä.  Laita Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. meille niin ideoidaan yhdessä tarpeisiisi sopiva esitys.

Tukijat

Kaustisen Hääkuoro kiittää ohjelmiston  ja äänitteen valmistamiseen sekä konserttimatkaan saamastaan tuesta seuraavia yhteisöjä:
- Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahasto
- Kaustisen kunta
- Kortesjärven säästöpankki
- Musiikin edistämissäätiö (MES)

Kirjaudu sisään