Kuoron "UUSI" Esiintymisasu

Kaustisen puvun rinnalle tuli syksyllä 2015 toinen rennompi esiintymisasu. Asu koostuu naisilla mustasta pellavatunikasta, mustista housuista sekä paidasta. Miesten asuun kuuluvat musta pellavaliivi, mustat housut sekä paita. Pellavaliivit ja pellavatunikat ovat suomalaista käsityötä. Virallisesta esiintymisasusta on otettu mukaan kylän värit, jotka näkyvät tunikan ja liivin alla pidettävissä paidoissa.


Kuoron "VIRALLINEN" esiintymisasu


Kaustisen puvun – Hääkuoron esiintymisasun – suunnitteli lavastaja-puvustaja Anneli Qweflander v. 1972. Asu on mukaelma vanhasta hääpuvusta, joka oli väriltään musta. Naisen puku on yksiosainen, tytön puku koostuu liivihameesta, valkoisesta paidasta ja esiliinasta.

Kumpaankin pukuun kuuluu kaulaan kiinnitettävä morsiustaivas ja kukkakuvioiset säärystimet. Fransukoristeinen morsiustaivas on pienoismalli häätalon isosta morsiustaivaasta, jonka alla hääparivihittiin. Morsiustaivaan keskellä oleva peili kuvaa häätalon seinille asetettuja peilejä, joiden tarkoituksena oli karkottaa pahoja henkiä. Alkujaan pukuun kuului myös morsiuskruunu.

Oikeaan ranteeseen naisilla on sidottu silkkinauhalla ”nyytinki-nästyyki” –liina, jolla ennen vietiin ruokaa häistä kotiin jääneille. Naisen puvun selkämyksessä on kukkakuvio sekä viulun tallan kuva. Miehillä on mustat suorat housut, valkoinen puhvihihainen paita ja liivi, jossa on viulun ääriviivat. Alun perin miehet käyttivät myös polven alapuolelle solmittavaa ”tupsua”. Tämän käyttämisestä luovuttiin.

Kaustisen puku ei ole kansallispuku vaan laulajien ja pelimannien juhla- ja esiintymisasu. Naisten puvun helman väriraidasta, esiliinasta ja miesten liivin kauluksen väristä tunnistaa minkä kylän laulaja tai soittaja on kyseessä. Eri kylien teemavärit on valittu rekiraanujen värivalikoimien mukaan.

Kylien tunnusvärit:

Järvelä violetti
Kirkonkylä sininen
Virkkala turkoosi
Jylhä tummanvihreä
Salonkylä vaaleanvihreä
Tastula aniliininpunainen
Vintturi punainen
Kola vaaleanpunainen
Köyhäjoki oranssi
Nikula keltainen

 

Tältä näyttivät alkuperäiset asukokonaisuudet suoraan suunnittelijan kynästä.

     Kaustislaisten festivaaliasut - kaikki asut 3                                                   kaustisen festivaaliasut - naisten asut - 3


Keikalle

Kaustisen Hääkuoron voit tilata keikalle erilaisissa kokoonpanoissa, kuorona tai pienempinä lauluryhminä. Keikkaa tehdään sekä maallisella että hengellisellä a cappella-ohjelmistolla ja erilaisilla ohjelmistoilla kansanmusiikkiyhtye Tallarin säestämänä.  Laita Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. meille niin ideoidaan yhdessä tarpeisiisi sopiva esitys.

Tukijat

Kaustisen Hääkuoro kiittää ohjelmiston  ja äänitteen valmistamiseen sekä konserttimatkaan saamastaan tuesta seuraavia yhteisöjä:
- Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahasto   
- Kaustisen kunta   
- Kortesjärven säästöpankki  
- Musiikin edistämissäätiö (MES)
  

Kirjaudu sisään