Kaustislainen messu

Kaustislainen messu on kansanomainen mukaelma evankelis-luterilaisesta sanajumalanpalveluksesta. Lähin vertailukohde on ehkä argentiinalaisen Ariel Ramirezin säveltämä Misa Criolla.

Messu syntyi vuonna 1970 Kokkolan silloisen nuorisopastori Mikko Himangan ideoiden ja tekstiluonnosten pohjalta. Musiikillisen ilmeen on luonut Aaro Kentala säveltäen liturgiset osat sekä sovittaen teoksen virret ja Kanteleeni-laulun.

Kaustislaisessa messussa on evankelisen herätysliikkeen opillisia korostuksia ja maaseudun elämänmuoto on sen ominta ympäristöä. Yksityiskohdissa on monia persoonallisia oivalluksia, esimerkiksi ”Syntisen laulu” on oikeastaan fariseuksen laulu ja sellaisena erityisen puhutteleva synnintunnustus.

Kaustislaisen messun kantaesitys oli Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla vuonna 1971, jolloin myös TV2 nauhoitti esityksen. Hääkuoro esitti messua useiden vuosien ajan Kentalan johdolla ja Purppuripelimannien säestyksellä. Liturgin osat lauloi kirkkoherra Eero Palola Vetelistä. Nykyisin messua säestää Tallari ja johtaa Arto Anttila.

Messu on kesäntuore ja puhutteleva jumalanpalvelus. Musiikiltaan Kaustislainen messu on toisaalta perinteestä nousevaa kansanmusiikkia; mukana on mm. kaustislainen hengellinen kansansävelmä ”Rohkeasti täällä veisailen” sekä Kreeta Haapasalon ”Kanteleeni”. Toisaalta teos on ajanmukaisesti neliääniselle sekakuorolle sävelletty, itsenäinen, oppineen kirkkomuusikon sävellys, jossa soivat kaiut 1900-luvun vaihteen ja alkupuoliskon suomalaisesta kirkkomusiikkiperinteestä.

Keikalle

Kaustisen Hääkuoron voit tilata keikalle erilaisissa kokoonpanoissa, kuorona tai pienempinä lauluryhminä. Keikkaa tehdään sekä maallisella että hengellisellä a cappella-ohjelmistolla ja erilaisilla ohjelmistoilla kansanmusiikkiyhtye Tallarin säestämänä.  Laita Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. meille niin ideoidaan yhdessä tarpeisiisi sopiva esitys.

Tukijat

Kaustisen Hääkuoro kiittää ohjelmiston  ja äänitteen valmistamiseen sekä konserttimatkaan saamastaan tuesta seuraavia yhteisöjä:
- Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahasto   
- Kaustisen kunta   
- Kortesjärven säästöpankki  
- Musiikin edistämissäätiö (MES)
  

Kirjaudu sisään